Avainsanat

Moni viljattomalle, gluteeniton, paleolle, tai VHH- ruokavaliolle siirtyvä kaipaa leipää. Monelle leivän syöminen on paha tapa ja siitä on vaikea päästä eroon. Itse en ole kaivannut leipää enää hetkeen. Helpottaakseni monen tuskaa kehittelin tämän reseptin. Ohjeella pystyy valmistamaan kuohkeita, viljattomia sämpylöitä. Eivät nämä tietenkään ole verrattavissa hiivalla turvotettuihin viljasämpylöihin, mutta toimivat tajuttoman hyvin esim. burgereissa. Sämpylät ovat parhaita tuoreina, mutta näitä pystyy pakastamaan pahan päivän varalle. Sämpylöitä voi myös paahtaa.

Viljattomat sämpylät

4dl marcona manteleita jauhettuina jauhoksi
0,5 dl kookosjauhoja
1tl ruokasoodaa
2rkl pellavansiemenrouhetta
0,5 tl psylliumia
ripaus laadukastasuolaa
3 kananmunaa eroteltuina
70g cashewpähkinöitä
1,5dl mantelimaitoa tai risiimaitoa
seeseminsiemeniä koristeeksi




Valmistus:

1. Esilämmitä uuni 170°C
2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset
3. Laita keltuaiset, 1dl mantelijauhoja, mantelimaito, psyllium ja cashe pähkinät monitoimikoneeseen
4. Aja yllä mainituista tasainen massa

5. Vatkaa valkuaisista ja ruokasoodasta tiivis vaahto.

6. Lisää tehosekoittimessa tehty tahna valkuaismassaan

7. Lisää loput jauhot
8. Sekoita massa tasaiseksi vatkaimella

9. Kastele kätesi kylmällä vedellä ja muotoile yksitellen sämpylät leivinpaperille.

10. Ripottele päälle seesaminsiemeniä
11. Paista n. 20min 170°C

Mainokset