Avainsanat

,

Mitä ihmettä? Ghee? Ghee on kirkastettua voita, suolatonta voita josta vesi ja maidon valkuainen on poistettu miedolla lämmöllä lempeästi kiehuttaen. Gheetä käytetään paljon intialaisessa ruoanvalmistuksessa ja osana uskonollisia puja- rituaaleja. Ghee ei siis ole ollenkaan sama asia kuin länsimainen kirkastettu voi, vaikka molemmat valmistetaan samaan tyyliin. Ghee säilyy hyvin huoneenlämössä, mutta sitä voidaan säilyttää myös jääkaapissa. Silloin se kuitenkin muuttuu koostumukseltaan kiinteäksi. Oikein valmistettu ghee säilyy huoneenlämmössä kuukausia ja jääkaapissa about vuoden päivät. Gheetä saa toki valmiina kaupasta, mutta hinta ja saatavuus ovat vielä kovin huonoja. Itse metsästin gheetä Helsingin keskustasta ja löysin sitä vasta kovan etsimisen jälkeen. Purkki gheetä maksaa kaupassa luomulaatuisena n. 10-15€/ Pieni purkki. Itse tehty ghee on halvempaa ja prosessista yli jäävä proteiini jää omaan käyttöön. Maidon proteiini on oikein maukasta esim. marjojen kanssa.

Valmiissa gheessä on toffeemainen tuoksu ja pehmeä maku.

Ghee

1kg Suolatonta voita

1. Sulata ja kuumenna voi miedolla lämmöllä hellalla.

 photo 14fb2cca8bcf650171788ebefd6d1410.jpg

Voi sulaa kattilassa.

2. Keitä seosta noin 30-40 minuuttia. Tämän prosessin aikana vesi haihtuu (noin 20% voista on vettä) Maidon proteiini laskeutuu kattilan pohjalle ruskeaksi kuoreksi ja nousee samaan aikaan pinnalle valkeaksi vaahdoksi. Poista proteiinia pinnalta, mutta varo sekoittamasta liian syvältä. Pohjalla oleva proteiini voi olla kullankeltaista, mutta ei tummanruskeaa.

 photo 644b67d624f0d18f11c1aff310d0ecd1.jpg

Proteiinivaahto alkaa nousta gheen pinnalle.

3. Ghee on valmista silloin, kun se on keskeltä läpikuultavaa ja toffeemaisen tuoksuista.

 photo 870711a287bd8c8ee79b8dfe9dc62a2f.jpg

Ghee alkaa erottua.

4.Poista Ghee liedeltä ja anna sen seista hetki. Poista proteeinivaahto gheen päältä ja kaada seos varovasti puhtaisiin purkkeihin. Mikäli pohjalla oleva proteiini sekoituu gheehen, täytyy seos kuumentaa uudelleen.

 photo 95b472503b58784adfddeb3177d9361c.jpg

Pohjalle jäävä proteiinikerros.

 photo 48364d877c8a3978dee799eb5259b848.jpg

Da ghee.

Advertisements